De Westwijk heeft een Repair Café en wel Repair Café Vlaardingen sinds 2012.
Dit is een activiteit die draait om repareren. Er is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te kunnen voeren op bijvoorbeeld kleding, elektrische apparaten, fietsen of speelgoed.
Er is deskundige hulp aanwezig, zoals een elektricien, een naaister, een timmerman of een fietsenmaker.
De bedoeling is dat wijkbewoners hun kapotte spullen van huis meenemen. In het Café gaan ze dan zelf aan de slag, waarbij gebruik gemaakt kan worden van de aanwezige hulp.

WEGGOOIEN KAN ALTIJD NOG !

In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zijn. Helaas hebben veel mensen geen idee hoe je iets moet repareren, met als gevolg een explosief groeiende afvalberg ! Dit willen wij terugdringen door de spulletjes een tweede leven te geven.

Reparatie-kennis verdwijnt snel

Mensen die deze praktische kennis nog wél bezitten worden zeldzaam. Hun ervaring wordt niet of nauwelijks benut. Het Repair Café brengt daar verandering in. Waardevolle, praktische kennis wordt overgedragen en verspreid.
Wij willen laten zien dat repareren leuk is, en vaak ook heel makkelijk, bovendien spaar je zo ook geld uit, en in deze economisch minder goede tijden is het prettig als je niet onnodig op onkosten gejaagd wordt omdat je niet weet hoe je kapotte spullen moet herstellen/repareren.
Het Repair Café draagt bij aan de noodzakelijke mentaliteits verandering die nodig is voor een duurzame samenleving. Mensen leren op een andere manier naar hun spullen te kijken en er weer de waarde van in te zien.

Het Repair Café is ook een sociaal gebeuren :

Wie niets te repareren heeft neemt gewoon een lekker kopje koffie/thee en maakt gezellig een praatje met andere bezoekers, of gaat helpen bij de reparatie van iemand anders.
Kinderen leren wij eenvoudige reparaties uit te voeren en/of knutselen (denk aan fietsbanden plakken, figuurzagen, solderen etc)
Vroeger was het heel gewoon dat je zoiets van je vader of opa leerde (of een handige moeder/oma) maar tegenwoordig weten veel kinderen niet hoe zoiets moet,

Wij zijn altijd op zoek naar nog materialen/gereedschappen.

Als u die heeft en waar u toch niets meer mee doet dan kunt u die afgeven bij ons in Wijkcentrum West, Professor Teldersstraat 10, 3132 AZ Vlaardingen of kunt u een mailtje sturen naar: repaircafevlaardingen@gmail.com en kunnen een afspraak maken om het op te halen.

Repair Café is een wereldwijd initiatief, kijk hiervoor op de site www.repaircafe.org